Koronavírus: Zabil po celom svete viac ako 304 tisíc ľudí

16.05.2020 Celý región

Paríž 16. mája (TASR) - Nový koronavírus zabil po celom svete od vlaňajšieho decembra najmenej 304.619 ľudí. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý založila na údajoch z oficiálnych zdrojov platných v piatok o 21.00 h SELČ. Vírus prvýkrát zistili v Číne.

Zaznamenaných prípadov nákazy koronavírusom je najmenej 4.491.730 v 196 krajinách a teritóriách. Z tohto počtu sa teraz pokladá za vyliečených najmenej 1.571.100 ľudí.

Údaje zozbierané agentúrou AFP od štátnych úradov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pravdepodobne odrážajú iba časť zo skutočného počtu infekcií.

Mnohé krajiny testujú len najvážnejšie prípady.

Za posledných 24 hodín bolo vo svete zaznamenaných 4981 úmrtí a 96.039 nových infikovaných, pričom väčšinu mŕtvych hlásili v USA (1759), v Brazílii (844) a Británii (384).

USA majú zároveň najvyšší celkový počet úmrtí, a to 86.744 z 1.429.990 prípadov nákazy.

Druhý najvyšší celkový počet úmrtí má Británia, 33.998 z 236.711 infikovaných. Po nej nasleduje Taliansko s 31.610 úmrtiami a 223.885 prípadmi nákazy, ďalej Francúzsko s 27.529 úmrtiami a 178.870 infekciami, Španielsko s 27.459 úmrtiami a 230.183 nakazenými.

Krajinou s najvyšším počtom úmrtí v porovnaní s jej populáciou je Belgicko - má 77 mŕtvych na 100.000 obyvateľov, po ňom nasleduje Španielsko s 59 úmrtiami, Taliansko s 52, Británia s 50 a Francúzsko so 42.
 
 

Grécko opätovne otvára niektoré vzdušné a námorné trasy

Atény 16. mája (TASR) - Grécko v piatok oznámilo, že od pondelka opätovne otvorí niektoré vzdušné a námorné trasy. Krajina začína vychádzať z tzv. koronavírusového lockdownu v nádeji, že infekčnú chorobu COVID-19 má dostatočne pod kontrolou, aby mohla vpustiť turistov.

Návštevníci budú môcť navštíviť celé kontinentálne Grécko a trajektom sa preplaviť na ostrovy Kréta a Evia, uviedol šéf úradu pre civilnú ochranu Nikos Hardalias, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Gréci mali až do tohto týždňa zákaz cestovať v rámci svojich domovských regiónov. Krajina sa vďaka dôsledným a rýchlym opatreniam vyhla katastrofálnym dôsledkom pandémie, ktorá si v susednom Taliansku vyžiadala desaťtisíce mŕtvych. Grécke nemocnice evidujú iba 160 úmrtí na COVID-19.

Pasažieri trajektov budú musieť pred vyplávaním vyplniť zdravotný formulár, dať si zmerať telesnú teplotu, budú musieť mať tvárové rúška a dodržiavať odstup. Kapacita plavidiel bude musieť byť iba polovičná.

Leteckí pasažieri budú musieť mať rúška. Vnútroštátne lety sa postupne začnú obnovovať od pondelka, pričom niektorí prepravcovia oznámili, že obnovia aj niekoľko letov do členských štátov EÚ.

Spoločnosť Air France vyhlásila, že od 23. mája obnoví trasu Paríž-Atény. Domáca spoločnosť Aegean plánuje od konca mája lety do Mníchova, Zürichu, Frankfurtu, Ženevy a Bruselu.

Atény medzitým predĺžili do 31. mája zákaz letov do nečlenských krajín Únie, ale aj do Talianska, Španielska, Británie a Holandska.

Grécko pracuje na zabezpečení hladkého štartu svojej hlavnej turistickej sezóny, keďže zisky z tohto sektora tvoria 12 percent jeho HDP.
 
 
 

USA zaznamenali 1680 úmrtí na koronavírus za posledných 24 hodín

Washington 16. mája (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1680 úmrtí na nový koronavírus. Celkový počet mŕtvych v USA tak stúpol na 87.493. V piatok (v sobotu krátko po 02.30 h SELČ) to oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa na základe vlastných výpočtov. Citovala ju tlačová agentúra AFP.

Krajina - najťažšie zasiahnutá pandémiou koronavírusu, pokiaľ ide o počet mŕtvych - má teraz potvrdených celkovo 1.442.924 prípadov nákazy, dodala popredná súkromná univerzita so sídlom v americkom meste Baltimore.
 
 
 

Taliansko od 3. júna otvorí hranice pre občanov z členských štátov EÚ

Rím 16. mája (TASR) - Talianska vláda schválila v piatok neskoro večer nariadenie, ktoré od 3. júna umožňuje slobodné cestovanie v rámci celého Talianska a z ostatných krajín Európskej únie. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Taliansky kabinet schválil dekrét, navrhnutý premiérom Giuseppem Contem a ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom, na základe ktorého sa od 3. júna otvoria hranice pre občanov z členských štátov EÚ, ako aj z nezávislých štátov San Maríno a Vatikán.

Počas pandémie nového koronavírusu bol vstup do Talianska a cestovanie medzi jednotlivými talianskymi regiónmi povolený len vo výnimočných prípadoch, napríklad mohli pricestovať občania uviaznutí v cudzine alebo mohli domov odcestovať cudzinci žijúci v Taliansku.

Denník La Repubblica a tlačová agentúra Adnkronos citovali vládne zdroje, podľa ktorých ľudia cestujúci do Talianska od 3. júna nebudú musieť ísť po príchode do karantény.

Taliansko patrí ku krajinám sveta, ktoré sú najhoršie zasiahnuté pandémiou koronavírusu, ale počet nových denných prípadov nákazy určitý čas už klesá.

V piatok bolo v krajine zaznamenaných celkovo vyše 31.600 mŕtvych a približne 223.800 nakazených.

Pandémia ničila celú taliansku ekonomiku, ale turistický ruch zrejme utrpí väčšie škody než väčšina ostatných priemyselných odvetví.

Od 10. marca platili v Taliansku prísne celoštátne karanténne opatrenia - zatvorili sa hotely a múzeá a medzinárodná letecká doprava sa do veľkej miery zastavila. Populárne turistické lokality boli desivo pusté, napísala agentúra DPA.

Talianske úrady sa snažia nájsť spôsoby, ako zachrániť letnú sezónu.

"Nechceme stráviť leto na balkóne a krása Talianska nezostane v karanténe," povedal premiér Conte minulý týždeň novinám Corriere della Sera.
 
 

V Rusku zaznamenali najnižší prírastok nakazených koronavírusom

Moskva 16. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9200 a dosiahol 272.043. Ide o najnižší denný prírastok nových prípadov od 1. mája, keď ich bolo 9623. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS.

V Rusku zaznamenali aj 119 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Nákaze tam celkovo podľahlo 2537 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 63.166 ľudí, pričom za posledných 24 hodín prepustili z nemocníc 4940 osôb.

Najviac nových prípadov bolo opäť zaznamenaných v Moskve (3505), kde doposiaľ potvrdili celkovo 138.969 infikovaných, Moskovská oblasť hlási 525 a Petrohrad 229 nových prípadov ochorenia COVID-19. Moskva v sobotu zaznamenala najnižší počet nových prípadov od 30. apríla.
 
 

Španielsko hlási 102 nových úmrtí na COVID-19

Madrid 16. mája (TASR) - Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 102 nových úmrtí a ochodenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast za posledných osem týždňov, respektíve od polovice marca. Informovala o tom v sobotu agentúra Rueters odvolávajúc sa na najnovšie údaje španielskeho ministerstva zdravotníctva.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si tak v Španielsku celkovo vyžiadala už 27.563 obetí. Za posledných 24 hodín pribudlo taktiež 516 nových prípadov nákazy. V Španielsku tak celkovo - od začiatku pandémie - zaevidovali už 230.698 infikovaných.

Španielska vláda začala od 11. mája s uvoľňovaním prísnych opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou. Prvá fáza uvoľnenia sa týka 11 z celkových 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike.

Povolené sú tam od pondelka zhromaždenia do desať osôb, pohreby s účasťou maximálne 15 osôb a náboženské obrady v kostoloch a mešitách za dodržania určitých obmedzení. Otvorili sa tiež niektoré obchody. Reštaurácie a bary môžu obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách - takisto pri dodržaní istých priestorových obmedzení.

Prísne opatrenia však zostali aj naďalej platiť v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska.

Paralelne s postupným uvoľňovaním opatrení týkajúcich sa domáceho obyvateľstva sa vláda rozhodla nariadiť dvojtýždňovú karanténu pre všetkých zahraničných turistov, ktorí po 15. máji prekročia hranice Španielska.
 
 

Otvorili sa nemecko-luxemburské hranice, Európa sa vracia do normálu

Berlín 16. mája (TASR) - Za dôležitý znak toho, že cestovanie v Európe sa pomaly vracia do normálu, označil v sobotu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas opätovné otvorenie nemecko-luxemburských hraníc. Mass sa s luxemburským šéfom diplomacie Jeanom Asselbornom zišiel na moste nad riekou Mosela, ktorý spája obe krajiny. Obaja politici prišli na most s ochrannými rúškami na tvárach, píše agentúra DPA.

Hranice s Luxemburskom sú otvorené od polnoci z piatka na sobotu. Ich otvorenie je prvým zo série krokov, ktorým Nemecko postupne ukončuje hraničné kontroly zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu.

Cieľom uvoľňovania hraničných kontrol je, aby sa "Európa napokon opäť stala tým, čím predtým (pred pandémiou) bola," povedal Maas. Ďalší postup však bude závisieť o toho, ako sa boj s pandémiou bude ďalej vyvíjať. "Ak sa veci zhoršia, možno budeme musieť znova ustúpiť," dodal Maas.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn vyjadril úľavu nad opätovným otvorením hraníc. "Už bol čas, aby sa to skončilo," povedal. Dodal pritom, že zatvorenie hraníc nikdy nepovažoval za správne, pričom poukázal na skutočnosť, že medzi oboma krajinami "pendluje" asi 200.000 cezhraničných pracovníkov.

"Vyvolalo to tu veľa rozhorčenia," povedal ďalej a dodal, že znovuotvorenie hraníc je ukážkou, že "Schengen sa nenechal vírusom poraziť, ale Schengen opätovne ožíva".

Paralelne s otvorením nemecko-luxemburských hraníc sa uvoľnili aj niektoré reštrikcie na hraniciach Nemecka s Rakúskom aj Švajčiarskom, píše DPA. Oproti nemecko-luxemburským hraniciam, museli však vodiči vchádzajúci do Nemecka z týchto krajín preukázať na svoju cestu opodstatnené dôvody, medzi ktoré napríklad dosiaľ ešte nepatria nákup či turistika.

Hranice Nemecka s Rakúskom sa otvoria o polnoci zo soboty na nedeľu. Rakúsko v rovnakom čase otvorí aj svoje hranice s Lichtenštajnskom, Švajčiarskom, Slovenskom, Českom a Maďarskom.
 
 
 

Taliansko hlási najnižší prírastok úmrtí od 9. marca

Miláno 16. mája (TASR) - Taliansko v sobotu hlásilo najnižší denný prírastok počtu úmrtí na nový koronavírus od 9. marca. Informovala o tom agentúra AP.

Za posledných 24 hodín v krajine pribudlo 153 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čím sa tam ich celkový počet od začiatku pandémie vyšplhal na 32.763.

Naposledy bol takýto relatívne nízky prírastok obetí zaznamenaný v Taliansku 9. marca, teda deň po tom, ako boli v krajine zavedené celoplošné obmedzenia slobody pohybu a karanténne reštrikcie.

Počet infikovaných sa za posledných 24 hodín zvýšil o 875. V Taliansku sa tak celkovo od februára dokázateľne nakazilo 224.760 ľudí. Aktuálne je infikovaných 70.187 osôb. Počet vyliečených dosahuje už takmer 123.000, píše agentúra Reuters.

Oproti piatkovej bilancii, keď pribudlo 242 úmrtí, ide o výrazné zníženie. Denný prírastok nových prípadov nákazy sa oproti piatku zvýšil o 86, ale počet aktuálne infikovaných klesol o takmer dve tisícky.

Pokračuje aj dlhodobý pokles počtu pacientov hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti, v sobotu ich tam bolo 775. Na nový koronavírus už bolo 60-miliónovom Taliansku otestovaných zhruba 1.9 milióna ľudí.
 
 
 

Grécko za prísnych opatrení otvorilo verejné pláže

Atény 16. mája (TASR) - V Grécku sa v sobotu otvorilo pre verejnosť všetkých 515 oficiálnych pláží. Otvorenie pláží, ku ktorému došlo v čase 40-stupňových horúčav, sprevádzali prísne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, informuje agentúra DPA.

Na ploche 1000 metrov štvorcových pláže nemôže byť viac ako 40 ľudí. Jednotlivé slnečníky musia byť od seba vzdialené aspoň štyri metre a ležadlá jeden meter, uvádza agentúra Reuters.

Stánky s občerstvením môžu zákazníkom predávať iba balené jedlo a nápoje, nie však alkohol. Grécka verejnoprávna televízna a rozhlasová stanica ERT informovala, že reštrikcie sa v prvý deň na plážach v zásade dodržiavali.

Prevádzkovateľom, ktorý obmedzenia nedodržia, hrozí až 30-dňové zatvorenie pláže a pokuta do výšky 20.000 eur.

Doteraz bolo v Grécku povolené vstupovať do mora a kúpať sa či plávať v ňom len mimo priestorov oficiálnych pláží, ktoré sa mali pôvodne otvoriť až v júni. Táto skutočnosť však viedla podľa gréckych médií k tomu, že ľudia pri mori nedodržiavali vzájomné rozstupy.
 
 
 
 

Vyberte región